Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alan TİP Milletvekili Can Atalay’la ilgili Yargıtay kararının Meclis’te okunmasıyla birlikte Atalay’ın vekilliği düşürüldü. O anlarda Meclis’te tansiyon yükselirken tüm gözler Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş‘u aradı. Kurtulmuş’un BAE ziyareti nedeniyle oturuma katılmadığı belirtildi.
ATALAY’IN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ
Gezi Parkı davası hükümlüsü, TİP’ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü. Hükmün okunması sırasında CHP, DEM Parti, Saadet Partisi ve TİP’li bazı milletvekilleri, Meclis Başkanlık Divanının önüne gelerek kararın okunmasını protesto etti. Milletvekillerinin protestoları sürerken Bekir Bozdağ, birleşime ara verdi.
“KURTULMUŞ BU KARARI BUGÜNE KADAR NEDEN OKUTMADI?”
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise bugün sadece milletvekilliğinin düşürülmesinin değil, “yüksek yargı organları arasında ortaya çıkan bir devlet krizinin konuşulduğunu” söyledi. Günaydın, “Yargıtay 3. Ceza Dairesi, sizin de görev yaptığınız bu Meclisin Başkanı’na ayar verdi, ‘Ben bu kararı verdim, sen neden okutmadın?’ dedi. Sizin argümanınız doğruysa şu anda Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan Sayın Numan Kurtulmuş bu kararı bugüne kadar neden okutmadı? Çünkü biliyor ki TBMM’nin onurunu korumak lazım.” diye konuştu.
“KURTULMUŞ, KARARIN OKUNDUĞU GÜN ÜLKEDE BULUNMUYOR”
Aleyhte söz alan TİP Genel Başkanı Erkan Baş ise Can Atalay hakkındaki yargı kararının okutulmasının “sadece usulsüz değil kanunsuz bir işlem olduğunu, Anayasa’yı ayaklar altına alan bir darbe girişiminin tamamlanmasını izlediklerini” savundu.
“Bu karar Meclis tutanaklarına girdikten sonra sizin milletvekilliğiniz sorgulanır.” ifadesini kullanan Baş, Atalay’ın hakkındaki kararın okunmasıyla milletvekilliğinin düşeceğini anımsattı. Baş, “Yani Can Atalay milletvekiliymiş değil mi? Milletvekili ise 9 aydır niye hapiste? Milletvekili değilse neyi düşüreceğiz? Akıl dışı, vicdan dışı, hukuk dışı bir girişim.” değerlendirmesinde bulundu.
Can Atalay hakkındaki kararın, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ birleşimi yönetirken okutulacağına dikkati çeken Baş, “Numan Kurtulmuş okumuyor, okunduğu gün ülkede bulunmuyor. Celal Adan, Sırrı Süreyya Önder, Gülizar Hanım okumuyor, Bekir Bozdağ okuyor. Bu da tarihin bize bir ironisidir, o hak ediyor okumayı çünkü.” ifadelerini kullandı.
NUMAN KURTULMUŞ BAE’DE
NE OLMUŞTU?
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Atalay’ın “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan 18 yıl hapisle cezalandırılmasına ve bu suçtan tutuklanmasına karar vermişti. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulmuştu.
28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde TİP’ten Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay Yargıtay’a başvurmuş, süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.
Yargıtay’ın talebi reddetmesinin ardından Atalay, Anayasa Mahkemesine iki kez başvuruda bulunmuş ve iki başvuruda da Anayasa Mahkemesi hak ihlali kararı vermişti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesinin Atalay hakkındaki hak ihlali kararlarına uyulmasına yer olmadığına ve kararın TBMM Başkanlığına gönderilmesine hükmetmişti. Bu arada, Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesiyle TİP’in Meclis’teki sandalye sayısı 4’ten 3’e düştü.
GÜNDEM
09 Eylül 2024SPOR
09 Eylül 2024GÜNDEM
09 Eylül 2024SPOR
09 Eylül 2024SPOR
09 Eylül 2024GÜNDEM
09 Eylül 2024GÜNDEM
09 Eylül 2024